Hkü Araştirma Görevlisinden Hayat Kurtaran Tasarim | Elektrik Elektronik Mühendisliği | Hasan Kalyoncu Üniversitesi

ELEKTRİK ELEKTRONİK MÜHENDİSLİĞİ

Hkü Araştirma Görevlisinden Hayat Kurtaran Tasarim

Hkü Araştirma Görevlisinden Hayat Kurtaran Tasarim

Hasan Kalyoncu Üniversitesi(HKÜ), Elektrik – Elektronik Mühendisliği Bölümü Araştırma Görevlisi Ali Acıoğlu, binlerce insanın hayatını kurtaracak bir tasarıma imza atarak, trafikte uyku ile gelen olası can ve mal kayıplarını engellemeyi hedefliyor.

Trafik kazaları; yaralanmalar, mal kayıpları, hatta can kayıplarıyla sonuçlanabilen hayatımızdaki en önemli problemlerdendir. Trafik kazalarının oluşmasına neden olan faktörler? sürücü,yaya,yol,araç ve çevresel olarak sıralanabilmektedir. “İnsan Faktörü”, trafik kazalarının oluşmasında %90 paya sahiptir. Trafikte sürücüden kaynaklı uyku ve dikkatsizlik bu oranın oluşmasında en önemli etmendir. Yapılan bazı araştırmalar, uykusuzluğun trafikte alkolden daha tehlikeli olabileceğini göstermiştir. Uzmanlara göre her üç kazadan birinin sebebi uyku olarak nitelendirilmektedir. Uyku problemi özellikle ağır araç sürücülerinde sıklıkla görülmektedir.  2010 TÜİK verilerine göre ülkemizde taşımacılığın %90’ı karayolu ile sağlanmaktadır. Yine 2010 istatistiklerine göre ülkemizde yaklaşık 950.000 ticari ağır araç bulunmaktadır ve bu araçların karıştığı kazalarda ölüm ve yaralanma riski diğer araçlara nazaran yaklaşık 3 kat daha fazladır.

Trafikte yaşanan ve uykunun neden olduğu kazaları engellemeye bir çözüm geliştiren, HKÜ Elektrik – Elektronik Mühendisliği Bölümü Araştırma Görevlisi Ali Acıoğlu, Bilim ve Sanayi Bakanlığına sunduğu  “Sürücü Uyku Uyarı Cihazının Tasarımı” adlı projeyle“Tekno girişim Sermaye Desteği” kazandığını belirtti. Bu proje kapsamında Acıoğlu’na, tasarımında kullanılması ve tasarımını geliştirmesi için 90.000 TL hibe verildiği açıklandı.

Proje; sürücünün uyuyup uyumadığına karar veren, sürücüye temassız bilgisayarlı görü ile çalışan, uyku sırasında sürücüyü uyararak ciddi can kayıplarının yaşanabileceği kazaların minimum hasarla atlatılabileceği akıllı bir sistemin tasarlanmasıamaçlandığı bildirildi. Ayrıca yorgunluk analizinde sürücülerin gözlerini parametre alan sistemin; kullanıcılarınauygun maliyet, ergonomik kullanım ve yüksek performans sunacağı belirtildi.

Proje çıktısı bir “ileri sürücü destek sistemi” (ISDS/ADAS) çözümü olup, tamamlandığı takdirde ihraç potansiyeline sahip olmasının yanında, Global ISDS pazar büyüklüğü Dünya’da 2012 yılında; 22,7 milyar USD, 2018 yılında ise; 460 milyar USD olarak tahmin edilmektedir. A2Tech Bilişim; bu büyük pazarda şimdiden yerini alabilmek adına, mevcut projede ve ilerideki versiyonlarındave ülkemizde yerli olarak üretilmesi hedeflenen otomobil projesinde bulunmak istediğini açıkladı.